Історія завезення чаю на руські землі
Чай з'явився в Європі тільки в XVII столітті , коли голландські купці привезли його з острова Ява. На Русі в цей час про нього й не чули . Тільки в 1638 році російські посли , відряжені царем Михайлом Федоровичем в Монгольську Орду до могутнього Алтин- хана , познайомилися з цим гіркувато - терпким напоєм. І лише наприкінці XVII століття , коли налагодилися дипломатичні і торгові відносини Росії з далеким Китаєм , каравани з чаєм стали приходити до Москви.
Спочатку чай застосовували як ліки, які , як сказано в одному з літописів , "підсилює дух , пом'якшує серце , будить думку , полегшує і освіжає тіло " . До початку XVIII століття чай вже міцно ввійшов у побут російської людини і став воістину національним напоєм. І тепер чаювання за самоваром - це символ старорусского побуту .
Властивості чаю
Секрет популярності чаю - в його чудових властивостях . Сухий чай містить до 40 % екстрактивних речовин , які , переходячи в заварку , додають чаю тонізуючі властивості , особливий аромат і смак. Серед екстрактивних речовин чаю головні - дубильні речовини таніни та катехіни . Таніни добре розчиняються в гарячій воді , а в холодній можуть випасти в осад (тому міцна заварка на холоді мутніє , але знову стає прозорою при нагріванні) . Таніни взаємодіють з білками ( в тому числі і з білками молока) , тому навіть міцний чай з молоком не такий терпкий . Для заварювання чаю непридатний залізний посуд і вода, що містить домішки солей заліза : таннін , який утворює з солями заліза з'єднання темного кольору , додасть заварці " іржавий " вигляд.
Катехіни , додають чаю колір , поводяться як індикатори кислотності , що міняють колір в кислому середовищі . Ось чому навіть міцний чай з лимоном (лимонна кислота !) Блідне .
Тонізуючі ( підбадьорливі ) властивості чаю визначаються наявністю алкалоїдів - кофеїну і теофіліну . У сухому чаї кофеїну навіть більше , ніж у молотом кави. Особлива користь чаю в тому , що крім тонізуючих речовин у ньому є вітаміни - С , Р , В1 , В2 , РР та інші. До речі , в свіжому чайному листі вітаміну С навіть більше , ніж у лимонах . Особливо багатий вітаміном С зелений чай.
Але і дубильні речовини чаю приносять чималу користь : катехіни служать антиокислювачами і допомагають організму нормалізувати холестериновий обмін , а таніни зміцнюють судинну систему , служать засобом захисту від інфекції і збільшують імунітет. Вважають , що катехіни чаю допомагають впоратися і з дією радіоактивного пилу : наприклад , вони здатні поглинати радіоактивний ізотоп стронцій -90 і виводити його з організму раніше, ніж він встигне дійти до кісткового мозку і викликати променеве ураження .
Виберіть серед безлічі способів заварювання чаю той, який вам до вподоби , і пийте на здоров'я!
Немає коментарів:
Дописати коментар